Nikad nemojte sumnjati u to da mala grupa građana posvećenih određenom cilju može promijeniti svijet. Doista, to je jedino što ga može promijeniti. (Margaret Mead)
Komemoracija žrtvama u Repovoj šumi
Značajno

Komemoracija žrtvama u Repovoj šumi

Zajednica braniteljskih udruga Međimurske županije u suradnji s Društvom za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava - Varaždin je organizirala Komemoraciju žrtvama grobišta Repova šuma u Štrigovi.  U prigodnom obraćanju voditelj aktivnosti, Josip Kolarić - tajnik ZBUMŽ, je posebno istaknuo: 

"Naše današnje okupljanje u ovoj prekrasnoj šumi na ovom tužnom mjestu, jest prije svega odavanje sućuti ljudima koji su 1947. godine mučki ubijeni i noću pokopani u zaostale rovove iz II. svjetskog rata i o kojima se desetljećima nije smjelo govoriti.  Nažalost ta šutnja traje usprkos europskim i saborskim deklaracijama koje između ostalog nalažu 'ŽRTVE ZLOČINA TOTALITARNIH KOMUNISTIČKIH REŽIMA I NJIHOVE OBITELJI ZASLUŽJU SUĆUT, RAZUMIJEVANJE I PRIZNANJE ZA SVOJE PATNJE'.

Što su zgriješili nije pred sudom dokazano jer sušenja za njih nije bilo, a jedina krivnja im je bila neslaganje s jugokomunističkim režimom ili su bili jednostavno drugačijeg mišljenja. 

Žrtve tih likvidacija dvoje godine nakon uspostave jugoslavenske države bili su mještani Štrigove i okolice, a OZNA-ine krvnike vodio je Josip Šlibar iz Donjeg Mihaljevca, a spominje se: Gretić, krvnici i likvidatori Bartolić i Mihovil Križnik, te domaći Jakob Golenko. 

Sa mjesta stradanja nevinih žrtava pozivamo lokalne vlasti da poštuju europske i saborske odluke, te da dostojno odaju priznanje žrtvama imenovanjem npr. ulice, trga, parka  imenom ŽRTVE REPOVE ŠUME. 

Danas s posebnim poštovanjem suosjećamo s rodbinom davno nestalih žrtava ljudskog bezumlja i vjerom kako se slično nikada više neće ponoviti."

Komemoraciji je osim brojnih uzvanika, predstavnika Ministarstva hrvatskih branitelja, predstavnika civilnog, vjerskog i javnog života nazočio i Župan Međimurske županije, Matija Posavec, te obitelji ubijenih mučenika u Repovoj šumi. Župan je posebno istaknuo da su sve žrtve jednake i da treba s pijetetom odnositi prema njima i sačuvati sjećanja za sva pokoljenja, da se tako nešto više nikada ne ponovi. 

Po završenoj komemoraciji kod grobišta slavljena je Sveta misa u župnoj crkvi u Štrigovi za sve mučenike iz Repove šume. 

U popodnevnim satima je upriličen XV. križni put grobištima, stratištima i spomen- obilježjima Varaždinske biskupije koji je započeo I. postajom kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Čakovcu te se kretao putem prema Varaždinu, Zamlaci, Cvetkovcu, Čukovcu, Svibovcu, Varaždinskim Toplicama, Kalničkoj Kapeli i završio u Ljubešćici.

ZBUMŽ

Repova šuma (Štrigova)

Križni put

foto: Vlatko Jelenčić

 

 

Related Articles

Copyright © Free Joomla! 4 templates / Design by Galusso Themes